Rıza Kıraç
İstanbul’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sinema-Televizyon Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini Marmara Üniversitesi GSF Sinema-Televizyon Bölümü’nde tamamladı ve aynı üniversitede yüksek lisans derecesi aldı.
1997 yılından başlayarak birçok dergi ve gazetede sinema eleştirisi ve edebiyat yazıları yazdı. Roman ve öykülerinin yanı sıra sinema ve nehir söyleşi kitapları yayımlandı.
Belgesel senaryoları kaleme aldı, tanıtım ve reklam metni yazarlığı yaptı. Alim Hoca (1998), Ömer Kavur’la Yola Çıkmak (2004) ve Peki Ya Londra! (2008) adlı belgesellerin yapım ve yönetmenliğini üstlendi. 2010 yılında senaryosunu yazdığı Küçük Günahlar adlı ilk uzun metraj filmini çekti. Erden Kıral’ın 2014’te yönettiği Gece adlı filmin senaryosunu Hasan Özkılıç’ın Zahit adlı romanından uyarladı.
irem Siyahgöz
Ankara'da dünyaya gelmiştir. Lisans eğitimini Ankara Universitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nde, yüksek lisans eğitimini ise Marmara Universitesi'nde tamamladı.
Fotoğraf, resim ve sinema ile ilişkisi 10 seneyi süredir devam etmektedir. Witl' eğitim kurumlarından, derneklerden vb. -istanbul Film Akademi, Umag, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Kültür Girişmi, Afsad, Ka Atölye, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Universitesi, Anadolu Universitesi gibi - özellikle sanat tarihi, resim okuma, modernizmden postmodernizme, Çağdaş sanat, film okuma, film eleştirisi, film yapımı, kısafilm, film dili/grameri, yaratıcı yazarlık, montaj/kurgu, sinema tarihi, sinema türleri, yönetmenlik, sanat yönetmenliği, çağdaş sinemaya ilişkin bir çok konuda eğitimler almiştır. Yurtiçinde ve yurtdışında fotograflarıyla bir çok fuar, art show, galeri, dernek ve üniversitelerde fotoğraf, çağdaş sanat sergilerinde yer almiştır.
'Sinema geleceğin olsun.' diyen Aytekin Çakmakçı'nın öğrencisidir ve bu cümle hayatndaki kırılma noktası olmuştur. Artık sinema 'bir çok şey' değil 'her şey' dir.
M. Tayfur Aydin
1984'te Bitlis'te doğdu. 2008 yılında ilk kısa filmi „Sen Olmak ı” yönetti.
Daha sonra yönettiği kısa filmleri ulusal ve uluslararası festivallerde ödüller aldı.
2011 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan İZ/REÇ’i çekti.
Ardindan 2013 yılında MTA Film Yapım Şirketi'ni kurdu.
2016 yılında ikinci filmi olan SİYAH KARGA’yı çeken Aydın, bir çok festivalde yarıştı ve ödüller aldı. 2017 de Bir Kezban, Bir Mahmut un 2019 da “Ask büyü vs” yapimciligini yapti.
Diğer işlerinin yanı sıra birçok kısa ve uzun belgesel filmin yapımcılığını üstlendi.
Yeni projeleri "Kirpilerin Savaşı" ve "Hepsi Gittiler" şu anda ön hazırlık aşamasında.
Lokman Zor
Erzurum’da 1973 yılında doğdu. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Bir süre İstanbul’da çeşitli basın yayın kuruluşlarında metin yazarlığı ve gazetecilik yaptıktan sonra 2004 yılında Niğde Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak göreve başladı.
Yüksek lisans eğitimini Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı’nda tamamladıktan sonra yine aynı enstitüde Gazetecilik Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamladı. 2020 yılında sinema alanında Doçent unvanı aldı. Türk Dünyası Sineması, sinema ve ideoloji, ideolojik söylem gibi alanlarda akademik çalışmalar, iletişim alanında birçok kültür sanat projesinde yürütücülük ve çeşitli film festivallerinde jüri üyelikleri yaptı.
TRT Ankara Radyosu’nda yayınlanan radyo oyunlarının yanı sıra öykü, makale, deneme, eleştiri gibi birçok edebi çalışması çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı.
“Her Ne İse Aşk” adlı ilk öykü kitabı 2007 yılında, “Olmak İçin Aşk Gerek” adlı ikinci öykü kitabı ise 2012 yılında yayımlandı. Akademik çalışma alanına yönelik “Sinemada Oyuncu Yönetimi” ve “Kazakistan Sineması” isimli iki kitabı ile editörlüğünü yaptığı çeşitli kitapları bulunmaktadır.
Yazdığı tiyatro oyunları ve öyküleriyle çeşitli yarışmalarda birçok ödüle layık görülen ve akademik çalışmaları doğrultusunda birçok bilimsel yayını bulunan Doç. Dr. Lokman Zor, halen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görev yapmaktadır.
Kerem Akca
2000 ve 2001 yılının yaz aylarında New York Üniversitesi’nin “Tisch School of Arts” ve “Filmmaker’s Workshop” başlıklı sinema kurslarına katıldı. 2 kişisel kısa metraj, 3 grup projesi (kısa film) gerçekleştirdi. 2001’de sinema yazarlığı yapmaya başladı. 2002’de Sinema Merkez dergisinin yazar kadrosuna dahil oldu. Orada DVD ve Teknik Analiz bölümünün editörlüğünü yaptı. Ardından 2008’de Empire Türkiye dergisinde editörlük görevinde bulundu, eleştiriler yazdı, dosyalar hazırladı. Radikal Gazetesi, Star Gazetesi, Hürriyet Gazetesi, sinema.com, superonline.com, intersinema.com gibi yayınlarda yazılar kaleme aldı ve bölüm editörlüğü görevlerini üstlendi. 2008-2017 arasında Habertürk'ün sinema yazarlığını yaptı. 2017 Ekim ayından itibaren ise Posta Gazetesi'nin sinema yazarı olarak çalışmaya başladı. 2012'de TRT 1 Kaba Kurgu programının editörlüğünü yaptı. 2015 ve 2016'da Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Program Direktörü görevini üstlendi. 2017-2019 arasında Adana Film Festivali'nde Program Direktörü olarak çalıştı. Festivalcilik kariyerinde Andrey Zvyagintsev, Guillermo Arriaga, Alex Proyas gibi isimleri ülkemize getirdi. Çeşitli kurumlarda sinema dersleri de verdi. 2018 başında ise ilk sinema kitabını, Yerli Sinemada Hollywood Kuşağı'nı çıkardı. 2020 başından itibaren üyesi olduğu FIPRESCI'nin internet editörlüğünü yapmaya başladı. 2021'de Distopya Film Festivali'nin Program Direktörü olarak görev aldı. 2022'de ise Evrensel Bilimkurgu & Fantastik Film Festivali US3F'yi Artistik Direktörü olarak başlattı.
Özden Toprak
Dr. Öğretim Üyesi Özden Toprak, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunudur. Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesinde, Sanatta Yeterlik Programını Beykent Üniversitesinde tamamlayan Toprak, lisans eğitimi sırasında ulusal kanallarda çalışma hayatına başlamış, uzun yıllar boyunca öncü olan bazı ulusal kanallarda (ATV, TRT, TGRT) sunuculuk, spikerlik ve yapımcılık yapmıştır. Bazı ulusal gazetelerde farklı dönemlerde özel röportaj ve yazıları yayınlanan Toprak, 2007 yılından itibaren mesleki dersler vermeye başlamış, çeşitli akademi ve üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 2014 yılında yardımcı doçent olarak İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’ne atanan Toprak, dört yıl Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünde öğretim üyesi ve fakülte yönetim kurulu üyesi olarak çalışmış, farklı idari görevlerde bulunmuştur. 2018 yılının başında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde göreve başlayan Toprak, Sinema Anabilim Dalı Başkanıdır. Uluslar ve uluslararası birçok yarışmanın yürütücülüğünü ve jüri üyeliğini üstlenmiş olan Toprak’ın farklı yayınevlerinden eserleri yayınlanmıştır. Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD), FİLMSAN üyesidir.
Murat Vela Derman
Kosovalı Arnavut göçmeni ailenin oğlu olarak 1965 yılında Ankara’da doğmuş olup çocukluğu ve gençliği Kosova’da geçti diyebiliriz. Kosova ve Türk vatandaşıdır. 1983-1990 tarihlerinde koreograf olarak çalıştı 1990 yılında yönetmenliğe geçiş yapmıştır. Kosova’da VelaBank Production adında film yapım şirketinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Yapmış olduğu çalışmalardan bazıları
Filmografisi
Direniş Türküsü (orta metraj) Ankara-1999 Senarist- Yapımcı/ Yönetmen
Gölgeler ( Uzun metraj) Ankara 2009 Senarist- Yapımcı/ Yönetmen
The Blood is Prisoner ( Orta metraj )Arnavutluk- 2014 Yönetmen
Teuta Artık Burada Yaşamıyor ( Uzun metraj) Kosova- 2015 Yapımcı/ Yönetmen
Kanayan Yara Bosna 1996 Yapımcı / Yönetmen
Kelimeler ve Anlamlar Filistin 1996 Yönetmen/Kurgu
Gamma’dan Nirvanaya 1997 Yapımcı / Yönetmen
Ali Pinar
Oyuncu, yönetmen, yapımcı, şarkıcı ve radyo program yapımcısı Ali Pınar İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi iletişim Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde, Master öğrenimini Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde tamamladı. Eş zamanla MSÜ Devlet Konservatuarı’nda Yarı Zamanlı Şan Bölümü’nde Devlet Sanatçısı Ayhan Baran’ın öğrencisi oldu. Öte yandan Ayla Algan, Şahika Tekand (Stüdyo Oyuncuları) ve Mehmet Ulusoy ile üç yıl oyunculuk çalıştı. Ayrıca Kate Hendrickson, Jason Hale ve Ege Maltepe’nin Viola Spolin workshoplarına katıldı. Halen Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Araştırmaları Doktora Programı’nda öğrenimine devam etmektedir.
1995’ten itibaren; CRR Operası ve İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda asistanlık ve kondüvitlik yaptı. Opera ve tiyatro oyunlarının yanı sıra sinema filmleriyle TV dizilerinde rol aldı ve TV programları sundu. Bunlardan Amerikan-Afgan ortak yapımı I Am You adlı film 2020’de hem Akademi Ödülleri (Oscar) hem de Altın Küre’de En İyi Yabancı Film kategorisinde aday adayı oldu. Dizi yapımlarında ise son yıllarda Güneşin Kızları, Cesur ve Güzel ve Payitaht gibi rol aldığı diziler 100’e yakın ülkede yayınlandı.
Anlatıcılığını üstlendiği Prag Savaşı adlı müzikli eser New York’ta Birleşmiş Milletler’de sahnelendi. TİM Show Center’da, Şef Darrell Ang yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın eşliğinde Prokofiev’in Peter & Kurt adlı klasik eserinde anlatıcıyı üstlendi.
2002’de kurduğu Corpora Productions ile yapımcı ve yönetmen olarak pek çok uluslararası yapıma imza attı. Bunlardan Çin, İngiltere, Avusturya ve Türkiye’de çekilen Uygur Karızları adlı belgesel film T.C. Kültür Bakanlığı ve Çin HC Kültür Bakanlığı’nın desteğini almıştır.
İstanbul Barok ve Ankara Devlet Opera’sında yedi Barok opera sahneye koydu. Ankara Devlet Operası’nda sahneye koyduğu Deidamia, Türkiye’de sahnelenen ilk Händel operasıdır.
2002’den bu yana TRT Radyo 3’te Aksak, Açık Radyo’da Alla Turca ve Borusan Klasik Radyosu’nda Alafranga adlı radyo programlarını hazırlayıp sundu. 100. Doğum Yılında Cemal Reşit Rey adlı kitabı Pan Yayıncılık tarafından yayınlandı.
Abdulhamit Avşar
1964’te doğdu. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okulu (İletişim Fakültesi)’nden mezun oldu. 1985–1986 yılları arasında Yeşilçam’da çalıştı. 1987’de Prodüktörlük sınavlarını kazanarak TRT’de göreve başladı. Çeşitli drama, kültür ve kuşak programlarının yanı sıra çok sayıda belgesel filmin yapım ve yönetmenliğini üstlendi. Türkiye Yazarlar Birliği “En İyi Belgesel” (2003), Türk Dünyası Hizmet Vakfı “Türk Dünyası Üstün Hizmet” (2003), “Samir Askerhanov” (2005) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Yılın Belgeseli” (2008) ödüllerini kazandı. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok kuruluşça ödül, şilt ve plakete layık görüldü. Çeşitli uluslararası ve ulusal film festivallerinde jüri başkanlığı ve üyeliklerinde bulundu. TRT Azerbaycan Temsilciliği (2004-2007), TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü (2014-2018) ve TRT Kazakistan Temsilciliği (2018-2020) görevleri yaptı.
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalında (SBF) yüksek lisans, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalında (SBF) doktora yaptı. 2013’te Uygulamalı İletişim alanında doçent, 2022’de profesör oldu. 2011-2018 yılları arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde yarı zamanlı olarak uygulamalı iletişim dersleri verdi. Hâlen İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanlığı yapmaktadır.
Gözde Sunal
Gözde Sunal 2004-2009 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Lisans Programı, 2009-2011 yılında Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Yüksek Lisans Programı ve 2011-2015 yılında Maltepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Doktora programından mezun oldum. Kariyer hedefimin başında akademisyenlik yer aldığından, mezun olduğum 2009 yılından beri İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde görev yapmaktayım. Akademik yayınlarımın yanı sıra çeşitli sanatsal etkinliklerde jüri üyeliği ve aldığım ödüllerim bulunmaktadır. Uzmanlık alanlarım, film ve medya araştırmaları, gözetim çalışmaları, sinema ve psikoloji ilişkisi, film yapım yönetim, film eleştirisi ve estetik çalışmalardır.
Alp Eren Erbay
Türkiye’nin 7 farklı şehrinde büyümüştür. Lisans eğitimini aldığı Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümündeki derslerin etkisiyle fotoğrafçılık, kameramanlık ve video kurgusunu hobi edinmiş, öğrenciyken bu alanlarda yarı zamanlı işlerde calışmıştır.
Mezuniyetinin ardından Nr1 TV, Fashion TV, TVEM kanallarında kameraman, reji operatörü, kurgu operatörü, yönetmen yardımcısı ve yönetmen olarak görev almiş, ardından Habertürk TV'de program ve haber bülteni yönetmenliği yapmıştır.
Medya ve İletişim Çalışmaları yüksek lisans programından mezun olmasının ardından, aynı isimdeki doktora programında tez aşamasında eğitim hayatını sürdürmektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak fotoğraf, video kamera, kurgu, TV programcılığı gibi dersler vermektedir.